Home > Auto's > Autowereld in een stroomversnelling

Autowereld in een stroomversnelling

Auteur: Urbain Vandormael

De komende vijf jaar zal er meer veranderen in de automobielwereld dan de voorbije vijftig jaar. Om te kunnen beantwoorden aan de steeds strengere emissienormen zijn de automerken verplicht om over te schakelen op alternatieve aandrijving in de vorm van plug-in hybrides en elektrische Auto’s. De klant is niet blind voor de voordelen van elektromobiliteit voor zijn gezondheid maar schrikt vooralsnog terug voor de praktische nadelen van elektrisch rijden en de hoge kostprijs van een e-mobiel.

De zomer van 2018 was de heetste en langste sinds mensenheugenis. Het slechte nieuws is dat we die onvergetelijke zomermaanden te danken hebben aan de opwarming van de aarde die mede wordt veroorzaakt door de schadelijke uitlaatgassen van benzine- en dieselwagens. Die moeten daarom vanaf 2021 voldoen aan strengere uitlaatnormen. Autoconstructeurs die de CO2-norm van 95 g/km voor het geheel van hun modellenaanbod overschrijden, riskeren hoge boetes en zwaar imagoverlies. Daarom doen alle automerken momenteel hun uiterste best om zo snel mogelijk zoveel mogelijk modellen met alternatieve aandrijving op de markt te brengen. Dat kunnen auto’s zijn met een volwaardige elektromotor of een combinatie van een elektro- en conventionele benzine- of dieselmotor. Beschikt zo’n hybride over een batterij die via het stroomnet kan worden opgeladen, spreken we over een plug-in hybride én komt die in aanmerking voor een fiscale aftrek. In feite effenen plug-in hybrides de weg voor de zuiver elektrisch aangedreven auto’s, maar die hebben nog een te beperkte actieradius om nu al een volwaardig alter-natief te kunnen zijn voor een benzine- of dieselauto. Daarnaast zorgt het opladen gegarandeerd voor vuile handen en vergt dat nog te veel tijd, zeker wanneer dat gebeurt via een gewoon stopcontact.

NIEUWKOMERS
Bovendien was het modellenaanbod tot nu toe te beperkt om een ruim publiek te kunnen aanspreken. Daar komt vanaf dit jaar verandering in met de lancering van interessante modellen zoals de Audi e-tron, DS 3 Crossback E-Tense, Kia e-Niro, Mercedes EQC, e Mini, Opel Corsa E, Peugeot e-208, Polestar 2, Porsche Taycan, Tesla Model 3 en VW ID Neo. Voor elk wat wils dus én de voorbode van nog meer elektrische auto’s in de loop van de komende jaren. Vanaf 2020 mogen we een tsunami van goedkope e-modellen made in China verwachten. Voor de eerste keer in de geschiedenis zijn de grote Duitse automerken op achtervolgen aangewezen. Van Audi tot Volkswagen, allemaal hebben ze te laat geanticipeerd op het groeiend milieubewustzijn en de daaruit voortvloeiende vraag naar milieuvriendelijke auto’s. Ze zijn pas wakker geschoten na de stroomstoot van Tesla en de heftige reacties vanuit politieke hoek op het gebruik van sjoemelsoftware om het vervuilend karakter van de diesel te camoufleren. Dat laatste heeft het handelsmerk made in Germany grote imagoschade toegebracht en de kwetsbaarheid van sommige Duitse automerken aangetoond. Willen die in de autowereld van morgen een hoofdrol blijven spelen, moeten ze dringend een versnelling hoger schakelen en sneller en gepaster inspelen op wat de consument inspireert en belangrijk vindt. Dat zij daar in staat toe zijn, hebben ze al meer dan eens bewezen. Onderschat hun ambitie en slagkracht niet. Zo gaat Volkswagen 44 miljard investeren in het ontwikkelen en implementeren van innovatieve technologieën, opent Porsche met de Taycan nieuwe perspectieven op het vlak van elektrische aandrijving, werkt BMW aan nieuwe volledig elektrische modellen en maakt de elektrisch aangedreven Mercedes EQC dit jaar zijn debuut in het SUV-segment. Het wordt alleszins spannend op de automarkt.

Willen de Duitse premiummerken een hoofdrol blijven spelen, moeten ze dringend een versnelling hoger schakelen en gepaster inspelen op wat de consument inspireert en belangrijk vindt

MET DE E-PACE ZETTE JAGUAR DE EERSTE ELEKTRISCHE SUV IN DE MARKT

DE EQC VAN MERCEDES MAAKT EIND 2019 ZIJN DEBUUT

MET DE TAYCAN ZET PORSCHE DE AANVAL IN OP TESLA

(KLEINE SUV) DE VRAAG NAAR DE AUDI E-TRON OVERTREFT DE VERWACHTINGEN

(E-BUS) VOLKSWAGEN GAAT 44 MILJARD INVESTEREN IN HET ONTWIKKELEN EN IMPLEMENTEREN VAN INNOVATIEVE TECHNOLOGIEËN

_____________________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

 

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu