Home > Auto's > Autosport leeft weer in Nederland

Autosport leeft weer in Nederland

Auteur: Xavier Maassen

Afgelopen weekend reed ik op het circuit van Zandvoort tijdens de Jumbo Racedagen, een event dat is opgezet door de supermarktgigant om zijn sponsorship met Max Verstappen te activeren. Het was een van de zes weekenden die meetellen voor de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux.

Omdat er gratis entree was voor het event – en natuurlijk omdat Max Verstappen met zijn Red Bull F1 bolide demo’s gaf op het circuit – was  het topdrukte in Zandvoort. 100.000 man stonden in de duinen, terwijl overal op het circuit liepen mensen te genieten van autosport.

Het deed me denken aan de glorietijden van de Marlboro Masters in Zandvoort. Ook toen was er gratis entree en waren er Formule 1 demo’s van het team van Ferrari. Grote complimenten aan Jumbo en de organisatie van het event, want ook nu stond alles er strak bij en was het, buiten de files om, een perfect event waar iedereen met blije gezichten rondliep.

Rijden voor volle tribunes geeft een speciaal gevoel. Het is toch extra mooi als de tribunes en de duinen helemaal vol zitten met race-fans. Dat geeft je als rijder een extra boost. En het was niet zonder succes. De opsomming dit weekend op Circuit Zandvoort spreekt boekdelen: tweemaal de polepositie, twee zeges in wedstrijden en van start tot finish aan de leiding, twee snelste rondetijden, een nieuwe ronde-record in de Porsche Cup en de leidersplaats in het kampioenschap. Beter kan het niet.

Het is goed om te zien dat de autosport, met grote dank aan Max, weer leeft in Nederland. Er wordt weer over gesproken over racen en grote bedrijven, zoals Heineken, stappen in de autosport als sponsor.

Dat laatste is de afgelopen jaren ook wel anders geweest. Bedrijven waren terughoudend naar de autosport onder het mom van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Maar nu Max Verstappen plotseling furore maakt in de koningsklasse van de autosport, hoor je ze wat dat betreft niet meer en wil iedereen erbij horen. En dat is goed voor de Nederlandse autosport, want het heeft ook in de breedte zijn effect. Wat overigens hard nodig is, want de Nederlandse autosport stond op een laag pitje. Buiten een tiental professionele rijders die internationaal furore maken, zag je in de autosport in Nederland de startvelden alleen maar kleiner en kleiner worden. Ik hoop dan ook met onze Max in de F1, en met enthousiaste nieuwe eigenaren (onder wie prins Bernard van Oranje) die durven te investeren op het Circuit Zandvoort, ook de nationale autosport weer hoogtijdagen viert.

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu