Home > Auto's > Urbains Auto's > Automobielen rusten uit op Château St. Gerlach

Automobielen rusten uit op Château St. Gerlach

Auteur: Xavier Massen

Château St. Gerlach ontvangt eind deze week een aantal bijzondere gasten. Deelnemers aan de Paris-Amsterdam Rally logeren in de nacht van 27 en 28 april in het chique hotel in Valkenburg aan de Geul. De Paris-Amsterdam Rally is een bijzondere rally waar alleen wagens tussen 1904 en 1945 mogen meedoen.

De Parijs-Amsterdam-Parijs wegrace was in 1898 de eerste grensoverschrijdende race die in Europa gehouden werd. Zes jaar lang waren autopioniers bezig geweest om door middel van races en rally’s te laten zien dat de ‘auto’ een sterk, betrouwbaar en snel alternatief was voor de ‘ouderwetse’ paard en koets. Toen in de volgende eeuw de auto’s sneller en gevaarlijker werden, werden deze evenementen snel verboden in heel Europa. De editie van 1898 kende slechts één slachtoffer op een traject waar de maximumsnelheid van 8 km/h niet gold: een hond. De Franse snelheidsduivels doorkruisten ons land met ‘duizelingwekkende’ snelheden van 50, soms wel 60 km/h en daar was men in Nederland toen nog lang niet aan gewend.

120 jaar na dato organiseert Classic Events een dergelijk mooi event, samen met de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC). Een driedaagse rally van Parijs naar Amsterdam. De  auto-avonturen van Classic Events zijn opgezet als ontspannen en sociale evenementen met relatief korte dagen en afstanden, hier en daar een museum of andere attractie en een heerlijke route. Zoals dat past bij een evenement dat geïnspireerd is op de eerste internationale autorace. Uiteraard zit er hier en daar wel wat competitie in, maar die zal worden aangepast aan de leeftijdsklasse van de auto. Zeker de moeite om te gaan kijken dus op Château St. Gerlach. Het is erg gaaf om deze stokoude wagens te zien rijden/racen. Sommige exemplaren dateren uit 1904!

Voor de rally liefhebber is er binnenkort nog een mooie rally om aan deel te nemen, de Rallye de Gravenrode. Dit event is een nieuwe rally in de regio Parkstad Limburg. Deze hoogwaardige rally zal plaatsvinden op zaterdag 26 mei. De start- en finishlocatie is de befaamde International Butler Academy, die gevestigd is in het oude klooster Huize Damiaan in Simpelveld. Het event zal jaarlijks terug keren aan het einde van mei. Een deel van de opbrengst van de rally zullen we schenken aan onze goede doelen.

Kijk voor meer informatie op: www.rallyedegravenrode.nl.

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.