Home > Auto test > Audi A5 Cabriolet nog wat strakker

Audi A5 Cabriolet nog wat strakker

Auteur: Xavier Maassen

Never change a winning team; Audi is zeer voorzichtig te werk gegaan bij het opnieuw tekenen van de A5 en bij de cabriolet is dat niet anders. Een klein jaar na de introductie van de tweede generatie is het tijd voor de open versie. Mooi op tijd voor de lente en zomer staat de cabriolet als centraal middelpunt in de showroom. Hij is net als zijn gesloten broer moderner, ruimer, stijver en toch lichter en daardoor efficiënter met brandstof.

Optisch is de nieuwe A5 Cabriolet duidelijk een doorontwikkeling op zijn voorganger. Het oogt echter allemaal net even wat strakker. Bij een tweede blik onthult hij scherpere koplampen, een bredere grille en een schuiner aflopende neus. Aan de achterkant vallen de lichtunits met led techniek op en het derde remlicht, dat van het kofferdeksel naar de strook net onder de achterruit is verplaatst. Bij de A5 Cabriolet is alles nieuw en dat blijkt al uit de afmetingen; die 47 mm langer en 8mm smaller werden dan zijn voorganger.

Aan de binnenkant valt als eerste op dat het dashboard een kopie is uit de Audi A4. Dat maakt het misschien wat clean en zakelijk voor een cabriolet, maar het levert wel een erg mooi, strak en prima afgewerkt geheel op. De optionele virtuele cockpit maakt deze Audi bijzonder, waarbij de klokken verkleinen en je alle informatie, zoals de navigatie, voor je neus gepresenteerd krijgt. Het creëert een futuristische blik op het dashboard en je zou je bijna afvragen waarom er in het midden nog een scherm zit. De bediening van het infotainmentsysteem gebeurt uiteraard met een knoppencluster voor de pook, waarbij het hart van de draaiknop een touchpad vormt waarmee je adressen schrijvend in kunt voeren. Onder het motto; voorsprong door techniek. De zitpositie is lekker laag, waardoor je veilig ingekapseld en beschut kunt zitten. Achterin is hij wat ruimer geworden, met als resultaat dat je als volwassene goed op de achterbank kunt zitten.

Audi heeft zich altijd verre gehouden van coupécabrioletconstructies. De Duitsers zijn van mening dat een stoffen kap onlosmakelijk verbonden is met het karakter van een stijlvolle cabriolet en de tijd lijkt hen gelijk te geven, want de harde cabriokap is bij andere merken al een tijdje op zijn retour. De kap van de nieuwe A5 Cabriolet is uitstekend geïsoleerd, waardoor het bij dicht rijden lekker stil is aan boord. Openen en sluiten gaat mooi snel en dat kan ook rijdend tot 50 km/h.

Conclusie
De besturing is keurig precies en lekker rustig, maar mist het communicatieve en sportieve. Het verfijnde comfort en de rust van deze auto passen bij het fenomeen cabrio rijden: je hoort de vogels, ruikt de zee, de zon op je bol en fijne muziek op de achtergrond. Daar heb je geen vlijmscherpe besturing bij nodig, wel een auto die voldoende ruimte laat voor je zintuigen, zonder al je aandacht voor zich op te eisen. Daarbij past de 2.0 TFSI met 252 pk waarmee we rijden naadloos. Deze heeft wel ruim 100 pk minder dan de S5 met zijn drieliter-V6 TFSI die 354 pk en 500 Nm koppel over vier wielen verdeelt. Levering begint met de S5 en de A5 met 252 pk benzine en een 2.0 TDI met 190 pk, de overige motoriseringen volgen later. De nieuwe Audi A5 Cabriolet staat al in de Nederlandse showrooms en dat is precies op tijd voor een mooie, lange zomer met het dak open.

Xavier

 Fotografie: Sergé Technau

 

Wealer, al meer dan 15 jaar officiële Volkswagen, Audi, SEAT, ŠKODA en Volkswagen Bedrijfswagens dealer in Midden- en Zuid-Limburg met vestigingen in Heerlen, Sittard, Roermond en Maastricht.

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu