Home > Auto's > Alfa Tonale: una bella macchina

Alfa Tonale: una bella macchina

Ik ken weinig automerken die meer sentiment oproepen dan Alfa Romeo. Of die meer autogeschiedenis hebben geschreven. Alfa Romeo won al autoraces voordat er sprake was van Ferrari. Zelf heb ik er nooit eentje gekocht, omdat Alfa een tijdlang de kwalijke reputatie genoot een roestbak te zijn

Een slecht imago kan een automerk lang achtervolgen. In het geval van Alfa heeft die kwalijke reputatie vooral te maken met de roestvorming waaronder sommige modellen in de jaren zeventig en tachtig te lijden hadden. Die zorgde ervoor dat talrijke Alfa-fans het merk de rug toekeerden, ondanks de ongeëvenaarde rijdynamiek van de Alfa-modellen die dateren van voor de overname door Fiat in 1986.

Fiat misbruikte de renommee van Alfa om zijn eigen blazoen op te poetsen. Het bedrijf schoof investeringen in nieuwe Alfa-modellen op de lange baan, waardoor het gamma verschraalde tot amper twee modellen, de stijlvolle Giulia en Stelvio. Alfa Romeo deemsterde compleet weg, de verkoop implodeerde tot een historisch dieptepunt.

Hoop doet leven

Sinds 2021 maakt Alfa Romeo deel uit van de fusiegroep Stellantis. Plots lijkt het opnieuw de goede kant op te gaan. Enkele weken geleden lanceerde Alfa een derde model dat op het eerste gezicht een krimpversie lijkt van de Stelvio. De nieuwkomer is de zoveelste crossover in het C-segment en moet daar opboksen tegen gelijkaardige modellen van zowat alle volume- en premiummerken.

Volgens Alfa-topman Jean-Philippe Imperato, ex-Peugeot, moet de Tonale voor stabiliteit én winst zorgen. En dat kan enkel door een goed figuur te slaan in het segment van de compacte SUV-modellen dat nog altijd groeit, maar waar een ongenadige concurrentiestrijd woedt. De Tonale zal ook buiten Europa worden verkocht: de merknaam Alfa Romeo doet in de Verenigde Staten en zelfs in Azië nog altijd een belletje rinkelen. Het is allicht geen toeval dat Alfa Romeo sinds vorig jaar opnieuw actief is in de Formule 1 en dit jaar zelfs een Chinese piloot inzet.

Hoewel zowat alle constructeurs hun nieuwe modellen uitrusten met elektrische aandrijving, staat de Tonale op een aangepast platform van zustermerk Jeep. Hij is voorlopig enkel beschikbaar als hybrid en plug-in hybride, in combinatie met een 1.5 liter Multi-Air benzinemotor voorin en een elektromotor die de achterwielen aandrijft. Als plug-in hybride beschikt de Tonale over een elektrisch rijbereik van 60 kilometer en trekt die op van 0 naar 100 km/u in 6,2 seconden. Onduidelijk is nog of Alfa ook een volledig elektrische versie van de Tonale achter de hand houdt.

De nieuwkomer beschikt vanzelfsprekend over de modernste assistentie- en infotainmentsystemen, is volledig connected en is uitgerust met de typische dubbele bekapping en groot TFT-aanraakscherm met alle relevante informatie. Voor de vormgeving van het interieur hebben de designers zich laten inspireren door Alfa’s raceverleden, het dashboard is sterk gericht op de bestuurder, met eenvoudige toegang tot alle bedieningselementen voor een veilige rijervaring.

Qua uiterlijk herinnert de Tonale zeer sterk aan de Stelvio, hij is zo mogelijk nog eleganter en oogt nog dynamischer. Alfa heeft duidelijk een jong en dynamisch doelpubliek voor ogen dat het roemrijke automerk opnieuw in zijn oude glorie kan herstellen. Dat wordt een aartsmoeilijke opgave, maar tot nu toe heeft Alfa Romeo al twee wereldoorlogen, vier overnames en ontelbare crisissen overleefd. Hoop doet leven.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.