Home > Auto's > Urbains Auto's > Alfa Giulietta en Stelvio houden de eer hoog

Alfa Giulietta en Stelvio houden de eer hoog

Auteur: Urbain Vandormael

Ten behoeve van de jonge Chapeau-lezers en lezeressen: Alfa Romeo won al autoraces voor er ook maar sprake was van Ferrari. Sterker nog, die successen waren het werk van  de jonge Enzo Ferrari die pas later een eigen raceteam zou oprichten. In 2020 viert Alfa Romeo zijn 110ste verjaardag en het grijpt die gelegenheid aan om de Giulietta en Stelvio een geslaagde update te bezorgen.

Enzo Ferrari bezorgde Alfa Romeo zijn eerste successen
De geschiedenis van het automerk Alfa Romeo gaat terug tot de jaren net voor en net na de Eerste Wereldoorlog. Terwijl die dood en vernieling zaait, slaagt de Italiaanse pompenfabrikant Nicola Romeo erin de aandelen in handen te krijgen van de Anonima Lombarda Fabbrica Automobile (ALFA) – in 1910 opgericht door de Franse autobouwer Alexandre Darracq. In 1918 verandert de nieuwe eigenaar de merknaam in Alfa Romeo. Om het merk snel naambekendheid te bezorgen, gaat Alfa deelnemen aan autoraces. Het doet hiervoor beroep op de jonge, toen nog onbekende Enzo Ferrari. Die leidt Alfa van de ene overwinning naar de andere en klimt snel op van piloot tot sportief directeur. Tien jaar later wordt hij patron van zijn eigen renstal en automerk.

Italiaanse staat wordt eigenaar van Alfa Romeo
Zoals zo vaak resulteert het sportief succes van Alfa niet in zakelijk gewin. Om een faillissement te voorkomen besluit de Italiaanse regering in 1933 om het automerk te nationaliseren en onder te brengen bij het Instituut voor Industriële Wederopbouw (IRI). De nieuwe bazen verlangen dat Alfa zich meer gaat toeleggen op de productie van sportieve seriewagens.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt de zwaar gehavende Alfa-fabriek in Portello heropgebouwd. In 1950 rolt er de eerste Alfa 1900 van de band, uit die tijd stamt ook de samenwerking met bekende designstudio’s zoals Bertone, Pininfarina en Zagato. In 1963 wordt de nieuwe fabriek van Arese in gebruik genomen, de thuishaven van de nieuwe Giulia. De sportieve 4-deurs sedan wordt een van de sterkhouders van Alfa.  

In 1986 begint een nieuwe episode in de geschiedenis van het merk: de Italiaanse regering verkoopt het overheidsbedrijf aan de autogroep Fiat van de Italiaanse ondernemersfamilie Agnelli. Een zakelijke deal met verregaande consequenties: Alfa schakelt over van achterwiel- op voorwielaandrijving, de nieuwe modellen verliezen aan kwaliteit, originaliteit en sportiviteit.

De trouwe Alfisti zien het met lede ogen gebeuren maar blijven geloven in een wederopstanding van het merk. In 1998 lijkt die nabij: de 156 wordt verkozen tot Auto van het Jaar maar de hausse is van korte duur.  

Sierlijke hoogvliegers
Sinds de komst in 2015 van de opnieuw achterwielaangedreven Giulia en van de 4×4 Stelvio in 2017 gaat het opnieuw de goede richting uit. De Giulia is een sportieve verschijning die gelijke tred kan houden met vergelijkbare modellen van de Duitse premiummerken. Dat geldt ook voor de Stelvio, de eerste SUV van Alfa. Die overtuigt met de rijkwaliteiten en het comfort van een sportieve limo én de voordelen van een SUV qua flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid. De Stelvio is bovendien, naar mijn bescheiden mening, de meest elegante SUV op de markt.

Voor het modeljaar 2020 krijgen zowel de Giulia als de Stelvio een grondige update, een reactie op de kritiek van klanten op het ontbreken van up-to-date assistentie- en connectiviteitssystemen. Vanaf nu zijn voornoemde modellen uitgerust met de modernste Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) die de veiligheid en het comfort verhogen. Daarnaast bieden de Alfa Connected Services de inzittenden geavanceerde connectiviteit. Voor de volledigheid vermeld ik dat de middenconsole compleet werd hertekend en dat de nieuwe versnellingspook dankzij zijn lederen afwerking even mooi en aangenaam aanvoelt als hij oogt. Vanaf nu zijn de Giulia en Stelvio ook verkrijgbaar in een Ti-versie die zich van de goedkopere modellen onderscheidt door houtinleg en fijn leder voor de zetels en het dashboard.

Italiaanse hartendief
Voor een eerste kennismaking met de opgewaardeerde Stelvio stelt Alfa Romeo mij de 2.0 Veloce Q4-versie met automaat ter beschikking. De 2 liter viercilinderbenzineturbomotor met 280 pk en 400 Nm is krachtig en snel: van 0 tot 100 km/u in 5,7 seconden en een gemiddeld verbruik van 7 l/100 km. Dankzij vierwielaandrijving kleeft de Stelvio aan de weg, zijn direct stuur en sportieve ophanging nodigen uit tot snel bochtenwerk. Nog eens een echte Alfa die mijn mannenhart sneller doet slaan. Minpunten zijn de (te) grote draaicirkel en het ontbreken van een hybrideversie.

Dat laatste kan Alfa op termijn duur te staan komen. Een merk dat straks de strenge Europese CO2-doelstelling niet haalt, riskeert zware boetes en groot imagoverlies. FCA (Fiat Chrysler Automobiles) heeft de voorbije jaren te weinig geïnvesteerd in de ontwikkeling en implementatie van alternatieve aandrijfsystemen en dreigt daar nu op afgerekend te worden. Tenzij er een wonder geschiedt en de gesprekken met de Franse autogroep PSA volgend jaar uitmonden in een alliantie en FCA op de valreep de hybridetechnologie van PSA mag implementeren.

Of beide groepen effectief zullen samensmelten, is koffiedik kijken. De inzet is hoog, veel tijd valt er niet te verliezen. Komt het tot een alliantie, wordt het uitkijken naar de positionering van Alfa binnen de nieuwe entiteit. Ik zou het bijzonder jammer vinden dat er geen plaats meer zou zijn voor Alfa,   uitgerekend in het jaar dat het roemrijke merk zijn 110ste verjaardag viert.      

 

_____________________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.