Auto's|Urbains Auto's

Alfa bedwingt Passo dello Stelvio

Auteur: Urbain Vandormael

Met 2757 meter is de Passo dello Stelvio (Stilfserjoch) de hoogste bergpas in Italië. Onder autojournalisten staat de 49 kilometer lange kronkelweg bovenaan het to-do lijstje. Onderweg naar mijn vakantiebestemming in Noord-Italië heb ik van de gelegenheid gebruikgemaakt om op mijn beurt de beroemd-beruchte Stelvio te bedwingen, als copiloot van skilegende Gustav Thöni.

Vanuit Trafoi wringt de grillige bergpas zich via 48 haarspeldbochten door het adembenemend mooie Nationaal Park Stelvio/Stilfser Joch voorbij aan het imposante bergmassief van de Ortler. Tot 1919 was  Zuid-Tirol Oostenrijks grondgebied en was de Ortler met 3.905 meter Oostenrijks hoogste berg. Een en ander verklaart waarom de bewegwijzering en officiële benamingen van de steden en gemeenten er nog steeds tweetalig zijn.

  

De aanleg van de oorspronkelijk onverharde weg die nu officieel de SS 33 heet, was een werk van lange adem en hard labeur voor de boerenzonen uit de aangrenzende bergdorpen. Skilegende Gustav Thöni (68), meervoudig olympisch- en wereldkampioen, is geboren en getogen in Trafoi, een lieflijk dorpje aan de voet van de Passo dello Stelvio. Hij heeft de verhalen uit de eerste hand, van zijn vader en grootvader die met schop en houweel hebben meegewerkt aan de graaf- en bouwwerken. Met wat na de zomermaanden overbleef van het karige loon werd de eerste steen gelegd voor een familiepension.

In de loop der jaren is Bella Vista uitgegroeid tot een gezellig driesterrenfamiliehotel. Gustav doet elke dag als eerste het licht aan en helpt bij de voorbereiding van het ontbijtbuffet voor de hotelgasten. In de zomermaanden is hij hun wandelgids, tijdens de winter hun privé-skileraar. Een gratis service van het huis. Na zijn actieve carrière werd de nu 68-jarige Zuid-Tiroler trainer van de flamboyante Alberto Tomba. Die is miljonair geworden via de skisport, zijn leermeester niet. ,,Geldgewin is nooit mijn drijfveer geweest. Voor mij komen familiegeluk en een goede gezondheid op de eerste plaats. Van sponsering was in mijn tijd nog geen sprake. Ik mag van geluk spreken dat de Italiaanse staat mij destijds een job als douanier heeft bezorgd, waardoor ik nu recht heb op een klein pensioen van de overheid.”

  

Legendarische klimkoers
Lang voor Jeremy Clarkson en Top Gear de Passo dello Stelvio ontdekten, was die al immens populair in autosportkringen. De eerste officiële race werd gereden in 1932 met alle bekende merken en grote kampioenen uit die tijd aan het vertrek, de startlijn pal voor de hoteldeur van Bella Vista. De klimkoers werd een klassieker met ronkende namen op de erelijst.

  

Een carrière als autopiloot zat er voor Gustav Thöni niet in, bij gebrek aan financiële middelen. Als skikampioen was hij razendsnel onderweg op twee latten. Zou hij dat ook zijn op vier wielen? Plaats van de afspraak: Trafoi, voor de hoteldeur van Bella Vista waar in 1932 de eerste officiële klimkoers startte. Het is een vroege maandagmorgen, de wielertoeristen en motorrijders zijn nog in een diepe slaap verzonken. Wij (Gustav, ik en een 280pk sterke Alfa Stelvio 2.0 TB Super) hebben dus vrije baan voor wat zal uitmonden in een regelrechte bestorming van de Passo dello Stelvio. Gustav heeft de avond voordien kort proefgereden met de elegante SUV en dat zal ik geweten hebben. Vanaf de eerste meter spurt de vierwielaangedreven Stelvio bliksemsnel van de ene haarspeldbocht naar de andere, Gustav kent het traject als zijn broekzak en weet waar hij – af en toe – gas moet terugnemen. Want ja, de snelheidsduivel op twee latten is dat ook op vier wielen. Gustav blijft geconcentreerd, kent geen erbarmen. Waarom zou hij? De Alfa Stelvio is gemaakt voor dit soort werk: ideale gewichtsverdeling, perfecte wegligging, direct stuur, van 0 tot 100 km/u in 5,7 seconden. Of die ook werkelijk 230 km/u snel is? Daar zijn de rechte stukken tussen de 48 haarspeldbochten te kort voor. Vraag me ook niet naar het gemiddeld verbruik: volgens de constructeur bedraagt dat 8 l/100 km, maar onderweg op de Passo dello Stelvio is dat officieel gemiddelde niet meer dan een vage aanduiding. Echte Alfisti hebben nu eenmaal meer oog voor de acceleraties dan voor het gemiddeld verbruik van hun hartenlief. Ze zeuren ook niet over de grote draaicirkel of het ontbreken van de allernieuwste infotainment- en rijhulpsystemen. Die leveren sowieso meer stress op dan puur rijplezier. Je hoort mij niet zeggen dat de Alfa Stelvio de beste SUV op de markt is, maar wel eentje die bewonderende blikken afdwingt en menig mannenhart sneller doet slaan, inclusief het mijne.

  
____________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Auto's, Urbains Auto's

Gerelateerd nieuws