Home > Auto's > Achttien topstukken tijdens 25ste InterClassics

Achttien topstukken tijdens 25ste InterClassics

Auteur: Maarten van Laarhoven

InterClassics Maastricht, de oldtimerbeurs in het MECC die in de loop der jaren is uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande oldtimerbeurzen van Europa, viert van 11 tot en met 14 januari 2018 haar 25ste verjaardag. Dit jubileum zal in het teken staan van de hoogtepunten van de afgelopen kwarteeuw.

Het levert een unieke collectie op met achttien bijzondere topstukken, waaronder de Jaguar D-Type XKD 606 (1956), waarmee in 1957 Le Mans gewonnen werd, en de originele Aston Martin DB5 uit 1964, die Sean Connery als geheim agent James Bond in de film ‘Goldfinger’ (1965) krijgt overhandigd door ‘Q’.

De XKD 606 is ter beschikking gesteld door het Louwman Museum in Den Haag. Met deze bolide schreef Jaguar in 1957 geschiedenis door voor het derde jaar op rij de 24 uur van Le Mans te winnen. De auto legde in 24 uur een afstand van 4.397 af, wat neerkomt op een gemiddelde snelheid van 183 kilometer per uur. Een record dat vier jaar stand zou houden.

Na ‘Le Mans’ belandde de Jaguar D-Type uiteindelijk in kringen van clubracers. Na een crash werd d bijzondere wagen in twee delen opgesplitst: de carrosserie met achterwielophanging enerzijds en het subframe met motor anderzijds. Beide componenten werden gecompleteerd met replicaonderdelen, waardoor er dus twee ‘originele’ auto’s ontstonden. Het Louwman Museum heeft uiteindelijk beide auto’s weten te verwerven. Na een langdurige restauratie zijn de originele componenten weer bij elkaar gebracht. De auto is teruggebracht in de staat waarin hij in 1957 zo succesvol was.                                                     

Een ander hoogtepunt is de originele Aston Martin DB5 die geheim agent James Bond in de film ‘Goldfinger’ voor het uitvoeren van zijn missie overhandigd krijgt door ingenieur ‘Q’. De wagen van Engelse makelijk, die eveneens beschikbaar is gesteld door het Louwman Museum, bevat de volgende technische snufjes:

  • twee Browning-mitrailleurs achter de richtingaanwijzers aan de voorzijde;
  • hydraulisch uitschuifbare bumpers voor gebruik als stormram;
  • draaibare nummerplaat met Engelse, Zwitserse en Franse kentekens;
  • uitschuifbare messen in de wielnaaf links achter om banden stuk te snijden.

Alle modificaties aan deze DB5 (waarvan er nog maar drie bestaan) zijn in de Aston Martin-fabriek aangebracht. De scène waarin James Bond de auto krijgt overhandigd, is opgenomen in een hoek van de fabriek.

 Kijk voor meer informatie over InterClassics Maastricht op https://www.interclassicsmaastricht.nl/nl/

 Fotografie: Frits Widdershoven

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu