Fashionclash Festival 2017

Samen op zoek naar de betekenis van mode

Auteur: Elise Crutzen
Woensdag 17 mei 2017

Het internationale modefestival FASHIONCLASH speelt dit jaar voor de negende keer af in Maastricht. Het thema: ‘Fashion Makes Sense’.

Ieder jaar speelt het vierdaagse modefestival met een vraagstuk dat boven de modewereld zweeft als een donkere, of misschien wel onzichtbare wolk. Dit jaar is dat ‘Fashion Makes Sense’, mode is zinvol. De vraag is, uiteraard: Is het zo dat mode zinvol is? En waarom dan?  Niet alleen rationeel gezien, ook gevoelsmatig. Kán bijvoorbeeld een vuurrode rok je energieker laten voelen? Of zullen we mode nooit als zodanig krachtig beschouwen... Diep of ondiep gravende naar een antwoord, FASHIONCLASH zal ons - zoals elk jaar - ontzettend laten nadenken over mode.

Neem bijvoorbeeld de evenementen van vrijdag tot en met zondag 2 juli 2017 in de vaste showlocatie: het afgestofte, duifgrijze pand achter het station, de SAMdecorfabriek. Lichten uit, programmaboekjes als Spaanse waaiers in de hand (want: meestal zeer benauwd), en ogen gericht op de internationale mode-ontwerpers en de MAFAD-afstudeerklas die hun visies laten doorschemeren in kledingcollecties tijdens de korte, krachtige modeshows. Een bijzonder prikkelende ervaring, zélfs voor zij die aangeven „niks met mode te hebben”.

Antwoorden stromen tijdens dit modefeest door de aderen van Maastricht. Van exposities, fashion talks, marktjes tot aan rondleidingen… In ieder krom straatje, elk donker hoekje en menig knus modezaakje speelt men met de gedachte: is mode zinvol? Het vinden van een antwoord is hierbij niet zo zeer belangrijk. Het feit dat er over nagedacht zal worden, is voor FASHIONCLASH al een reuzenstap richting een betere modewereld. En zo is het maar net. –

Wil je meer weten over het Fashionclash Festival? Lees dan het artikel in de nieuwe editie van Chapeau Magazine, of bezoek www.fashionclash.nl

 

 
vorige artikel volgend artikel

Lees ook

Bestel nu de Chapeau op Ipad of telefoon!

Ipad versie bestellen

Instagram

Bekijk de laatste #chapeaumagazine feeds op onze instagram

Bekijk onze instagram